P.L.K.N. – Pak Lah, Ku Li dan Najib : Siapa yang bertuah ? (Kemaskini 2.0)

28 04 2008

Tiada lagi berkalih tapi akan beralih

Pak Lah telah memberitahu secara tersurat bahawa beliau akan mengundurkan diri sebagai Perdana Menteri tetapi bukan sekarang (atau mungkin dalam masa setahun ini). Beliau juga secara terbuka memberitahu Najib akan menjadi pilihannya untuk mengantikan beliau. Pada mesyuarat tertutup Badan Perhubungan Umno Johor beliau menyatakan akan berbincang secara terperinci mengenai pelan peralihan kuasa dengan Najib.

Saya kira tindakan Pak Lah amat tepat pada masa sekarang lebih-lebih lagi ada suara-suara yang menginginkan Pak Lah berundur. Tukar ganti nampak mudah tetapi sebenarnya banyak aspek-aspek yang perlu diambil kira. Jika pengantian secara mendadak tanpa ada sessi praktikal dan “pemanas badan” mungkin akan mewujudkan “kejutan budaya” pada pengantinya. Cuma saya musyikl kerana Pak Lah bersara dalam suasana yang damai, yang selesa. Saya bimbang keadaan lebih buruk dan memalukan baginya jika Pak Lah lama sangat bertangguh untuk meletakkan jawatan.

Dr. Mahathir pernah memberikan peluang kepada Anwar menjadi Pemangku Perdana Menteri satu masa dulu. Dari situ dapat dikaji dan diteliti seterusnya penilaian dapat dibuat samada penganti itu sudah bersedia sepenuhnya. Seingat saya, Dr. Mahathir tidak pernah pula memberikan peluang seperti itu kepada Pak Lah (betulkan aklau saya silap). Namun Pak Lah bernasib baik kerana pengalaman berpuluh tahun dalam politik menjadi panduan kepada Pak Lah dalam menjalankan tugas sebagai orang nombor satu negara.


Najib “on the right track”, Ku Li ?

Kita lihat pula tindakan Najib selama ini apabila Pak Lah disuruh turun takhta. Najib hanya tenang sahaja dan tidak gopoh turut terbabit dengan golongan yang mempertikaikan kredibiliti Pak Lah. Najib sememangnya tahu bahawa dia tidak perlu menunggu sebegitu lama sebelum jawatan PM diserahkan kepadanya. Adalah lebih baik baginya play safe dan apabila sampai masanya dia akan menjadi PM.

Namun perlu diingat andainya Ku Li mampu mendapatkan sokongan yang padu dari semua pihak sudah pasti ranaplah peluang Najib. Saya juga tertanya-tanya apakah maksud jelingan Najib di muka depan akhbar ketika Pak Lah berucap dalam seminggu dua ini.

Apa yang menjadi perbualan, apakah Ku Li bisa mendapatkan kembali sokongan dari ahli Umno sekurangnya-kurangnya seperti semasa dia melawan Dr. Mahathir dahulu yang menyaksikan dia hanya kalau tipis ?

Tindakan tidak memberikan jawatan menteri kepada Ku Li telah menyebabkan ada pendapat merasakan pengaruh Ku Li dalam politik sedang menurun dan hampir ke penghujung. Mungkin kerana inilah Ku Li terpaksa memberitahu kesediaannya untuk bertanding jawatan tertinggi parti. Ku Li ingin membuka mata semua pihak bahawa dia masih belum bersara dalam arena politik.

Pak Lah pernah smash Ku Li balik baru-baru ini dengan menyatakan sepatutnya Ku Li sepatutnya cuba mendapatkan kembali Kelantan. Saya hanya tersenyum dalam hati kerana ramai yang tahu iklim politik di Kelantan tidak sama dengan lain-lain tempat. Walaupun dihamburkan dengan pelbagai projek, rakyat Kelantan tidak boleh dijual beli. Rakyat Kelantan memerlukan juga projek-projek mega dari Pusat tetapi tidaklah sampai tahap terdesak.

Bagaimana pula dengan karier politik  KJ selepas ini ? Adakah pengaruh KJ turut berkubur apabila Pak Lah telah turun takhta ? Adakah Ku Li akan menjadi Perdana Menteri dengan dibantu oleh Muhyiddin ? Susah bagi Ku Li untuk meraih sokongan daripada perwakilan UMNO yang masih tidak faham atau sengaja tidak faham dengan senario politik hari ini.

Adakah Pak Lah sengaja memperlewatkan penyerahan jawatannya kerana ingin membuka fikiran ahli-ahli UMNO untuk memikirkan semasak-masaknya siapakah yang sepatutnya menjadi pengganti beliau ? Benarkah Pak Lah ingin tempatnya digantikan Najib (orang Mahathir ?) atau memberi peluang kepada Muhyiddin (orang Pak Lah ?) untuk muncul sebagai pilihan ramai ?

Adakah kerana sibukkan dengan siapa yang patut menggantikan Pak Lah, parti semakin nazak dan PR pula sudah lama rancak bekerja, UMNO telah merugikan parti sendiri hingga nanti menyebabkan tiada langsung pemimpin UMNO yang layak menjadi PM selepas Pak Lah ? ? (Faham-fahamlah maksudnya). Kita tunggu dan lihat !

Mohd Fairuz Mat Zin
USJ, Selangor Darul Ehsan


Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: