Artis Lelaki Berseluar Pendek Tanpa Baju 10 Tahun Lagi ?

4 05 2008

Antara Dada Faizal Tahir dan Dada Artis Wanita


Kenapa tindakan Faizal Tahir membuka bajunya di atas pentas       baru-baru ini kecoh ? Akibatnya dia didenda untuk membuat kerja-kerja amal dan sekembalinya ke pentas, dia menganggap seperti keluar penjara. Terpampang ekspresi wajahnya yang gembira yang amat dengan jari-jemarinya membentuk isyarat seperti rock atau   tanduk. Masalahnya, apakah garis panduan pakaian yang diguna pakai ?

Apakah aksi penyanyi luar yang membuka baju di atas pentas kita tidak melanggar budaya kita ? Adakah goyang punggung Inul Darastika tidak mengundang kegelisahan jiwa penonton tempatan ? Apakah artis-artis wanita kita yang membuak dadanya, berlekuk-lekak belakangnya menepati garis panduan pakaian apabila beraksi di pentas ? Itu belum kira lagi dengan aksi menghairahkan artis Islam kita berbaju mandi di dalam majalah hiburan tempatan. Agaknya, peserta ratu cantik yang ditangkap JAIS (yang menjadi kontroversi) satu ketika dulu lebih sopan dari Faizal Tahir. Mungkinkah Faizal dikenakan hukuman kerana geli dan tersiksa melihat dadanya tetapi ratu cantik dipertahankan kerana menjadi santapan jiwa yang dahaga ? (Siapa yang buat keputusan ? Bukankah lelaki ?)

Garis Panduan Semakin Longgar ?

Dulu, kita tidak membenarkan artis lelaki berambut panjang muncul di saluran RTM manakala TV3 mengaburkan subang jika artis lelaki yang bertindik telinga muncul. Kini, anda lihatlah sendiri. Jika anda menonton Anugerah Industri Muzik semalam menerusi NTV7, artis-artis lelaki boleh berbangga mempertontonkan subang mereka tanpa rasa bersalah. Paling mengejutkan boleh mencontengkan “tatu” di sekeliling mata dan memakai baju dengan gambar yang menakutkan (kelihatan seperti gambar gorilla tengah menjerit dengan taring-taringnya yang menggerikan).

Apa hendak jadi dengan Malaysia ? Artis-artis sepatutnya menunjukkan contoh yang baik kepada masyarakat. Melihat kepada senario sekarang, artis kita mendidik peminat dan masyarakat dengan nilai yang tiada ketimuran. Inikah tamadun yang ingin kita bina ? Beginikah perilaku yang kita hendak terapkan kepada generasi 2020 ? Stesyen TV lebih memikirkan populariti dari sensitiviti, wang dari haluan ?

Anda Bayar dan Anda Boleh Cium Pipi Saya

Saya sebenarnya amat meminati suara dan lagu Faizal Tahir yang dulunya merupakan vokalis kumpulan nasyid Nirvana opss …. tersasul la pulak.. kumpulan nasyid Mirwana. Saya juga meminati lagu-lagu tempatan yang sedap didengar tetapi tertanya-tanya apakah motif artis lelaki kita memakai subang, rantai, gelang dan mewarnakan rambut. Yang malunya, kebanyakannya adalah bangsa kita sendiri.

Sekarang ini kalau ada peminat perempuan hendak mencium pipi artis lelaki sudah boleh. Anuar Zain, yang terang-terangan mengeluarkan statement di akhbar tidak pula dikenakan hukuman. Owhh lupa.. mungkin itu bukan di atas pentas. Agak-agaknya lepas ini ada atau tidak artis kita membuat tawaran yang lebih ganas daripada merelakan dicium di pipi menerusi media massa ? Lambat-laun nanti tidak mustahil boleh mencium bibir pula. Mungkinkah akan datang budaya kita sama sahaja dengan budaya barat ?

Akhlak Remaja Makin Runtuh

Kita mencari-cari formula untuk mengurangkan jenayah rogol, sumbang mahram dan zina tetapi kita tidak sedar bahawa kita semakin menyuburkan budaya maksiat memusnahkan jati diri bangsa kita.

Sudah sampai masanya garis panduan yang ketat diberikan kepada artis-artis kita dari segi berpakaian dan tingkah laku. Begitu juga dengan etika berpakaian di tempat awam. Jika anda ingin membawa anak-anak anda ke KLCC, anda perlu membawa payung untuk menutup mata anak-anak anda (dan juga anda sendiri). Apakah kita ingin menutup mata soal yang amat penting ini ? Ingat, kita yang akan dipersoalkan tentang keruntuhan akhlak generasi akan datang.

10 Tahun Akan Datang ?

Jika kita tidak melakukan sesuatu, tidak mustahil artis lelaki kita boleh berseluar pendek tanpa baju 10 tahun lagi di atas pentas dan cium bibir ke bibir bukan lagi taboo kepada masyarakat kita. Tidak percaya ? Percayalah !

Mohd Fairuz Mat Zin
Sentul Timur, Selangor Darul Ehsan
http://fairuzhafeez.com

__________________________________________________________

Artikel saya yang lain :

Mahathir Kini Blogger – 1hb. Mei 2008
Lagu Istiqamah buat semua pemimpin Melayu

Insan-Insan yang Jiwanya Halus – Segera Berjuang !

Bedah Siasat PRU 2008 : 16 Sedekahku Buat UMNO


Tindakan

Informasi

2 responses

4 05 2008
otai fariz

faizal tahir ni bukan grup nirvana, tp mirwana laaa…..tolong uboh ye…

5 05 2008
fairuzhafeez

tq fariz … aku dah tersasul daa .. dah terfikir dah mirwana td tapi tertulis nirvana juga …

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: