“Goyang Inul” di Terengganu, Kapan akan Kembali ?

30 06 2008

Artikel ini juga boleh dibaca di tranungkite.net

Artikel ini juga boleh di  baca di tranungkite.net

Kehalusan, Kesenian dan Ketegasan Nik Aziz

Kelantan Darul Naim, sebuah negeri yang berada di bawah pemerintahan PAS selama 18 tahun. Negeri yang digelarkan Serambi Mekah ini masih tidak mampu dirampas kembali oleh BN walau dengan slogan “Tahun Merawat Kelantan” dan “Pade Doh 18 Tahun”.

Berbagai faktor yang menyumbang kepada penerusan pemerintahan PAS hampir 2 dekad. Apapun sebabnya, saya pasti faktor terbesar yang menyebabkan pimpinan Kelantan digugat ialah kerana kehalusan dan kesenian Nik Aziz tanpa meminggirkan ketegasan dalam hal-hal yang penting. Nik Aziz yang sudah matang benar berpolitik amat tegas dalam isu-isu yang melibatkan prinsip. Dia juga tahu bagaimana untuk menjawab isu-isu dahan dan ranting yang lain. Seringkali dilihat jawapannya bersahaja tetapi penuh makna dan “makan dalam”.


Perbankan Islam disambut Baik oleh Bukan Islam.

Sistem bank, pajak gadai dan hiburan semuanya diperbaharui versinya menurut konteks Islam oleh Nik Aziz. Mengejutkan, bukan sahaja orang Islam yang menggunakan sistem Islam ini tetapi orang-orang bukan Islam pun turut berminat. Tidak usahlah berputar otak hingga terkehel saraf tunjang untuk mencari jawapannya, bukankah cara yang dinyatakan mengikut al-Quran dan al-Hadis itu adalah yang sempurna ?

Tapi sayang, sejuta kali sayang, sistem perbankan warisan penjajah masih digunakan oleh kita walaupun selepas separuh abad merdeka. Apakah sistem penjajah lebih bagus jika hendak dibandingkan dengan sistem penjajah ? Mengapa kita masih dijajah untuk menjulang sistem riba yang nyata diharamkan oleh Islam ? Syukurlah kini sistem perbankan secara Islam tumbuh bak cendawan selepas hujan, setelah Nik Aziz bertindak memindahkan wang kerajaan negeri dari perbankan riba ke perbankan Islam.

Jika anda melihat cara kehidupan Tok Guru, sememangnya amat sederhana. Ada yang menyatakan Tok Guru sendiri yang membancuh air untuk tetamunya ! Jika anda tidak percaya tentang kesederhanaan Tok Guru bolehlah anda merisik daripada orang yang pernah berjumpa dengan Tok Guru atau saya cadangkan anda pergi sendiri bersama-sama Karpal Singh.


Hiburan Melaghakan Kembali Mewarnai Serambi Mekah ?

Cuma yang saya hairannya, mengapa BN masih lagi hendak merampas Kelantan. Biarlah Kelantan hidup alam suasana Islamiknya. Apakah tidak moden atau jumud bila tiada konsert-konsert hiburan yang mendedahkan dada atau tarian berahi ditambah pula dengan percampuran lelaki dan wanita secara bebas ? Apakah manusia akan tidak dapat menghilangkan tekanan hidup jika tidak dapat berjoget dandut atau berdansa salsa sehingga hampir Subuh ?

Kita telah tertipu sebenarnya. Nilai-nilai murni telah menjadi sesuatu pelik bagi kebanyakan orang. Bertudung labuh sehingga menutupi dada telah dianggap ketinggalan dalam berfesyen. Artis-artis yang seksi bagai nak mati dipuja dan dijadikan idola. Majoriti manusia menilai kejayaan hidup dari segi material dan wang. Agaknya wang dan emas berlian boleh dibawa masuk ke dalam lubang kubur kot ?

Apakah perancangan BN sekiranya Kelantan berjaya dirampas kembali ? Adakah rakyat akan didodoikan kembali dengan konsert-konsert hiburan seperti yang berlaku di Terengganu Darul Iman ? Saya masih ingat di awal pertukaran kuasa dari PAS ke BN dulu, konsert nasyid disuakan kepada warga Hulu Terengganu. Di Padang Astaka bergemalah alunan nasyid serta suara Mat Over untuk sesi warm-up hiburan. Ahhh.. itu baru permulaan. Setelah beberapa tahun, Padang Astaka menjadi medan Hotlink untuk mempromosikan artis Akademi Fantasia. Gembiralah anak-anak dara Terengganu dapat bergambar mesra dan bersalam dengan artis lelaki.


Menyanyi dan Menari, Hiburan Hari ke Hari

Kedahagaan rakyat untuk hiburan telah diatasi oleh kerajaan pimpinan Idris Jusoh melalui slogan “Islam Hadhari, Terengganu Bistari”. Tidak cukup dengan itu, did alam pertandingan karaoke kecil-kecilan di kawasan sekitar bawah Jambatan Gaung, lagu “Goyang Inul” telah diperdengarkan oleh seorang peserta akhir dan juga seorang penyanyi undangan dan sudah tentu ada aksi goyangan ala Inul walaupun tubuh mereka tidak semontok Inul.

Beberapa bulan yang lepas, UMNO Kuala Terengganu juga tidak mahu ketinggalan dengan menganjurkan pertandingan karaoke yang bebas disertai pemuda mahupun pemudi bagi menjulang martabat hiburan di Terengganu. Oh ya, lupa nak bagitau, di satu pertandingan karaoke Kelab Peminat artis realiti pula memaparkan aksi goyang Inul melalui seorang kanak-kanak perempuan yang saya kira berumur 9 tahun. Pendek kata, cukup banyak majlis hiburan waima pertandingan karaoke ataupun persembahan artis. Terubatlah “sengsara” rakyat Terengganu semasa di bawah pemerintahan PAS (setahu saya, tidak ada persembahan artis atau pertandingan karaoke).

Sekarang, zaman Idris Jusoh telah berlalu, bagaimanakah pula corak hiburan sebagai makanan rohani rakyat Terengganu di bawah teraju Ahmad Said ? Adakah A. Said membuat pendekatan yang berbeza ? Anda lihatlah di dinding-dinding warung, kain-kain rentang dan lain-lain, ada atau tidak hebahan tentang hiburan ? Sekadar pengetahuan anda, pada Sabtu lepas, 28hb. Jun 2008, Hotlink telah datang lagi ke Kuala Berang dan semestinya dengan hiburan.

Kita tunggu dan lihat, konsert apa lagi yang akan datang ke DARUL IMAN !

( Fakta dari : Bekas Johan Pertandingan Karaoke )


Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: