PAS dipergunakan oleh DAP dan PKR ? (Bahagian 1)

13 07 2008

Ada dakwaan yang mengatakan PAS telah membiarkan mereka dipermain-mainkan oleh DAP dan PKR. Slogan “Membangun Bersama Islam” yang dilaungkan dulu dilupakan oleh PAS semata-mata untuk “memadu ikatan” dengan DAP. Perjuangan PAS didakwa terpesong kerana telah meninggalkan agenda perjuangan asal mereka.

Sebelum kupas panjang-panjang, mari kita lihat dulu tafsiran “Negara Kebajikan”. Negara Kebajikan adalah negara yang menjaga rakyat dengan tidak membebankan rakyat dan memastikan rakyat dapat hidup dengan bahagia walaupun mungkin hanya sederhana. Negara Kebajikan tidak perlu berlumba-lumba untuk gah pada nama sedangkan rakyat marhein tertekan dengan kos sara hidup yang tinggi.

Apa pula maksud “Negara Islam” yang diwar-warkan dulu oleh PAS yang dulunya dikecam hebat oleh Karpal Singh ? Adakah sama dengan pengisytiharan Malaysia sebagai “Negara Islam” (baca “Negara Islam Hadhari”) oleh Najib sebelum ini yang nyata tidak dikecam langsung oleh DAP/Karpal. Apakah bezanya, adakah “Negara Islam” PAS amat merbahaya kepada orang bukan Islam dan “Negara Islam” UMNO sebaliknya ?

Karpal, saya tahu dan faham anda adalah peguam undang-undang pinjaman British yang tinggi ilmunya dan disegani tapi sejauh manakah anda faham dengan undang-undang Islam ? Saya kira anda perlu segera menerima undangan Nik Aziz ke Kelantan untuk melihat bagaimana bangsa-bangsa yang berbeza atau lebih tepat lagi penganut-penganut agama yang berbeza dapat hidup harmoni antara satu sama lain.

Bersambung (jika ada permintaan)

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: