Dunia Siber : Bebas Memaki Hamun ?

13 08 2008

Apa reaksi tuan puan bila mendengar perbualan di cafe seperti berikut :

  • “Aku rimas la bila terbaca sumpah seranah kat internet!”.
  • “Kebanyakannya yang bagi komen penuh dengan maki hamun”.
  • “Dohlah IQ tak tinggi, EQ pun tahap kanak-kanak juga !”

Dunia siber ! Dunia tanpa sempadan yang boleh dimasuki walaupun dengan hanya berkain pelikat. Dunia siber menyediakan banyak kemudahan bagi penggunanya supaya mereka dapat berkongsi maklumat namun siberian mestilah menggunakannya secara bijaksana dan berhemah.

Cuma, saya lihat, semakin ramai yang tidak beretika dalam berforum. Ada yang melepaskan geram dan kemarahan (mungkin ketegangan) kepada orang lain menerusi serangan dan maki hamun. Mungkin kerana tidak perlu mendedahkan muka dan juga identiti sebenar maka mereka sesuka hati sahaja meremukkan hati dan perasaan orang lain. Mungkin dengan cara ini mereka lebih puas membuang segala ketidakpuasan hati mereka tentang dunia yang nyata.

Walaupun portal, forum atau laman sembang hanyalah antara muka yang mewujudkan komunikasi maya, tidak seharusnya ia dinodai dengan bahasa kesat, cacian dan makian. Apa yang saya perhatikan, mereka seolah-olah puas apabila dapat melontarkan kata-kata “kurang ajar” dan seterusnya melupakan salah satu prinsip rukunegara iaitu “Kesopanan dan Kesusilaan”.

Jika tidak memaki hamun, mereka akan memilih untuk membuat orang lain rasa tidak selesa dengan tulisan mereka. Apakah mereka lupa bahawa yang membaca tulisan mereka mempunyai perasaan seperti mereka juga ? Dalam menimbulkan ketidakselesaan ada juga antara mereka yang membuat posting yang sama berkali-kali mungkin tidak puas hati (kerana mahukan postingnya di baca oleh semua orang ?).

Banyak juga cara-cara lain yang digunakan untuk melamgikan (melamputinggikan / menghighlightkan) tulisan (baca : makian) mereka. Saya tertanya-tanya, apakah yang mereka cari sebenarnya ? Adakah mereka sengaja melepaskan kemarahan mereka ke dunia siber ? Kemarahan berpunca dari masalah / ketidakpuasan mereka di dunia realiti ?
Sememangnya banyak kedapatan serangan terhadap individu lebih-lebih lagi dalam forum politik. Nama-nama ahli politik ditukar gantikan sesedap rasa.

Malu saya melihat kerenah manusia yang lebih suka kosmetik dan bukan cuba berhujah dengan fakta yang kukuh, tidak kiralah sebelah BN atau PR. Juga terdapat banyak siberian yang menulis tidak berdasarkan fakta yang kukuh dan hanya copy & paste fakta dari siberian yang lain tanpa mengetahui kebenarannya.

Bagi saya, berhubung dalam dunia siber adalah untuk mencari sahabat dan seterusnya berkongsi maklumat dalam suasana hubungan kekeluargaan yang penuh ceria. Jika sekiranya banyak kecelaruan yang menyelit, maka lebih baik saya bertukar haluan ke daerah siber yang lebih suci.

Terdapat juga komen-komen yang menggunakan nick yang pelbagai (multinick) yang seolah-olah lempar batu sembunyi tangan. Ada juga yang terikut-ikut dengan pandangan orang lain dan tidak yakin dengan pendapat sendiri. Ada juga yang mengikut rentak haluan angin, ketika terlihat puak mana yang menang, puak itulah yang diikuti. Yang berfikir menggunakan emosi tak usah cakaplah. Jika anda sudah muak dengan dunia sebenar, anda pasti akan lebih muak dengan dunia siber bila mengetahui kebobrokannya.
Bilakah rakyat Malaysia dapat menjadi golongan minda kelas pertama ? Apakah budaya memaki hamun ini semakin berbudaya dari budak sekolah hinggalah ke ahli parlimen, dari dunia realiti hinggalah ke dunia siber dan dari dalam rumah hingga ke liang kubur  ?

Kepada mereka yang bersemangat dan marah kepada sekumpulan orang sehingga menghamburkan carutan dan makian. Bertenanglah dan bermuhasabahlah. Tindakan anda itu hanya membuatkan golongan yang anda sayang / sokong semakin rebah dan tercalar kredibilitinya.

Tiada gunanya anda berpuas hati setelah memaki tetapi orang lain semakin memandang sinis dan jelik dengan tulisan anda dan seterusnya mengaitkan tindakan penyokong dengan kumpulannya. Orang yang atas pagar pun lemas dan rimas membaca sumpah- seranah yang tiada fakta dan kupasan ilmiah untuk dijadikan rujukan. Renungkan pepatah Melayu berkenaan “Nila & Susu”, “Kelambu & Nyamuk”, “Kurik & Saga” dan “Benang & Tepung”.

Sudah lupa kes Permatang Pauh P44 ? Kerana “penyokong” (berdasarkan baju yang dipakai), ada orang menuduh kita ganas ! Pernah baca kenyataan saya “Politik sekarang semakin complicated” ? Kita mestilah bijak berpencak bukan terus terusan rancak menginjak.

Fikir-fikirkanlah. Renung-renungkan. Ingat ! Bangsa kita ketika dahulu amat dihormati kerana kehalusan tutur katanya. Apakah kita memperjuangkan kebebasan bersuara sambil membuang mahkota keluhuran budi yang sekian lama dijunjung.  Apa pendapat anda ?

Masa sekarang ialah untuk “memancing” dengan “istiqamah” bukannya “mengencing merata-rata” hingga tidak perasan zip tidak “terkancing”. “Dacingilah” segala tingkah laku kita dan jangan sampai menjadi “Cacing yang kepanasan”.

Jangan sampai orang mengatakan “Kalau nak tengok sejauh mana akhlak orang PR tengoklah kat Tranungkite.net!”. Kalau ada yang membuat provokasi di sini, tanganilah dengan bijak.

Akhir kalam, maafkan hamba yang hina ini. Saya hanya mahu mereka di sana membuka mata kepada pihak kita. Kalau ada yang teras, hamba memohon kemaafan dengan penuh rasa rendah diri.

“Bahasa menunjukkan bangsa”

Mohd Fairuz Mat Zin
Menulis Demi Cinta
http://fairuzhafeez.com

———————————————————————————————————–

Artikel saya yang lain :

Sebalik Lagu “Haring” yang Nyaring – aLi (Roslan Aziz & Mukhlis Nor)

Interpretasi ini (versi yang sebelum ini, iaitu versi 1.0) juga dipaparkan di blog RoslanMukhlis : http://roslanmukhlis.blogspot.com/2008/07/sebalik-lagu-haring-yang-nyaring-ali.html

Antara sedutan tafsiran :

Orang bulan, orang tepi jalan
// Orang bulan : Orang yang mempunyai ilmu agama dan beramal soleh
Orang tepi jalan : Orang yang berniaga iaitu mempunyai premis perniagaan. (Mungkin juga orang yang suka dengar ceramah & juga orang yang suka berjalan kaki ?)

Dapat memahami keadaan ini
// Akan faham apa sebenarnya berlaku. Siapa yang benar? Orang beragama hatinya bersih dan senang menafsir sebalik kejadian manakala peniaga pula selalu berinteraksi dengan pelanggan yang terdiri dari guru, peguam mahupun penggubal undang-undang.

———————————————————————————————-

Silakan juga untuk membaca interpretasi lirik yang lain :

Interpretasi : Lirik “Jentayu” – Tongkat Warrant
&
Dakwah Allahyarham Loloq Menerusi lirik “Aduh Saleha”


Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: